OLUKLU MUKAVVA KAĞIT TÜRLERİ

Lineer

Oluklu mukavvaların dış yüzeylerinde kullanılan perdahlı kağıt.

OLUKLU MUKAVVA KAĞIT TÜRLERİ

Kraft Lineer

Dünyada; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Güney Afrika, İskandinavya gibi orman bakımından zengin ülkelerde üretilen kraft lineri, kağıt üretimine örnek olarak seçersek en basit haliyle üretimini şöyle anlatabiliriz;

Odunun parçalayıcılarda küçük yongalar haline getirilmesi ile başlayan işlem, kimyasallarla karıştırılıp pişirilmesi ile devam eder. Bu işlem sırasında ağacın elyafını bir arada tutan bağlayıcı elemen olan lignih çözülür. Ayrışan elyaf, siyah likör olarak adlandırılan sıvıdan uzaklaştırıldıktan sonra kağıt hamuru(pulp) adını alır ve kullanılmak üzere tanklarda bekletilir.
Kağıt makinesine gitmeden önce; yıkama, inceltme ve temizleme gibi işlemlerden geçen bu hamur; kağır makinesinde hızla hareket eden elek üzerine %99,5 su, %0,5 pulp karışımı halinde püskürtülür. Elek üstünde suyun süzülmesi ile oluşan tabaka, önce pres silindirleri ve keçeler arasından, daha sonra kurutma silindirleri arasından geçerek geri kalan neminden kurtulur. Perdahlanarak yüzeyi düzeltilir ve %7 civarı nemle sarılarak babıh haline getirilir.

OLUKLU MUKAVVA KAĞIT TÜRLERİ

Test Lineer

Kısmi selüloz ve atık kağıt elyafı ile üretilen oluklu mukavva kağıdıdır. Yine oluklu mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak test lineer kağıtlar da kullanılabilir. Ancak oluklu mukavva kutu astarı olarak geri dönüştürülmüş kağıt elyafı kullanımı, kutunun dayanıklılığını özellikle tropik koşullarda, büyük ölçüde azaltır. Eğer test lineer kağıtlar yüksek kaliteli seçilmiş atıklardan üretilir ve üzeri boyanırsa ortaya imitasyon kraft olarak adlandırılan ve mükemmel dayanıklılığı olan kağıtlar çıkar.
Test lineer ile kraft lineer aynı özellikte değildir. Test lineer, üzerindeki çok küçük siyah noktalar ile kraft lineerden ayrılır.
Oluklu mukavvanın iki yüzü arasında kalan kısım ondüle kısmıdır. En iyi kalite olarak yapraklarını döken ağaçların kısa elyafından özel pişirme yöntemi ile kağıt hamuru elde etmek suretiyle üretilir. Böyle elde edilen oluklara “yarı kimyasal oluk” denir ve çok az miktarda temiz kraft atığı içerir. Ondüle malzemesi yapımında saman kağıdı da kullanılır.
Olukların büyük bölümü atık kağıtlardan üretilir ve eğer en son teknolojiden yararlanılarak kimyasal işlemlerde üretilmemiş ise; kalitesi, yarı kimyasal oluklardan daha düşüktür. Yarı kimyasal olukların standart baz ağırlığı 112, 127 ya da 150 gr/m²’dir.
En iyi oluklu mukavva kutu, kutunun iç ve dış yüzeyine temel ağırlığı aynı olan kağıt astarlanarak elde edilir.
Oluklu mukavva üretiminde kullanılan temel bir hammadde de kağıtları bir arada tutacak tutkaldır. Oluklu mukavva kutunun üretim hataları arasında tutkalın tam ve yeterli uygulanmaması, en göze çarpan kusurlardandır. Oluklu mukavva kutu üretiminde önceleri adheziv olarak kullanılan sodyum silikatın yerini artık çeşitli nişastalar ve özellikle mısır nişastası alır. Bu adhezivin tropik koşullara direncini arttırmak için çeşitli kimyevi maddeler katılabilir.
Oluklu mukavva kutuların tasarımında, gerekli basınç direncine erişmek için, kağıtların çeşitli özelliklerinden yararlanılır. İki tabaka kağıt arasındaki ondülenin biçimi, bitmiş kutuya yukarıdan aşağıya sertlik ve dayanıklılık kazandırır. Olukların dışındaki değişkenler (ondülenin dalga cinsi,) oluklu materyalin kat adeti ve taşıyıcı yapının konumudur. Islak ambalajlama durumunda daha fazla dayanıklılık sağlamak için oluklu mukavva kutuların bazıları wakslanabilir ya da kimyasal işlem görebilirler; hatta kağıdın içine lifler dokunabilir. Oluklu mukavva, iç ve dış yüzde olukluda (ondülede) kullanılan kağıt cins ve ağırlıklarına göre, çeşitli spesifikasyon ve gramajlarda üretilir.

OLUKLU MUKAVVA KAĞIT TÜRLERİ

Saman Fluting

Samanın yarı kimyasal olarak işlenmesiyle elde edilen birincil elyafa yaklaşık %60 oranında ikincil elyaf katılarak üretilen fluting kağıtlarıdır. Yüzey ezilme değerleri yüksek olmasına karşın, nemden kolayca etkilenirler. Ülkemizde 1977 yılından beri üretilmekte olan bu cins kağıtların kullanımı yaygındır.